Senaste dagarna har det kommit frågor från olika håll, "Hur ser vår livesändning ut?", "Vad kan vi göra bättre?", "Hur börjar man?", "Har ni några tips?" Det är många frågor och många fler svar. Efter frågorna tänker vi dock att vi sammanfattar något litet om vad vi tänker och de tipsen vi har.
Eftersom frågan redan är "hur gör man?" så lägger vi ingen större vikt här vid frågan om man ska eller inte, den har ni säkert redan funderat en del över. Till att börja med kan man säga att en bra produktion kostar pengar och där finns ingen lösning som är helt kostnadsfri. Utvecklingen de senaste åren har däremot gjort att man kan komma undan väldigt billigt.
En fråga som kom in som jag själv tänkte på när jag kollade på en stream i söndags är "Hur gör man streamen dräglig att titta på?" En fråga som faktiskt är rätt viktig. Är där för mycket störmoment, dålig bild eller ljud så tar det för mycket fokus från det tittaren ska få med sig att det kanske är bättre att inte sända alls. Med detta sagt tänkte jag börja guida dig rätt.
Fråga 1 - Hur avancerat vill ni göra det?
Det finns olika nivå av avancerat, min fråga just här och just nu är egentligen, hur många kameror och vinklar vill ni ha? För många tror jag det räcker med en kamera, men vill man gå upp i två-tre kameror är det bra att veta redan här. Är det även så att ni vill lägga in textskyltar och annan information i bilden är det också bra att veta.
Fråga 2 - Vilken utrustning behöver jag?
Det är nu det börjar bli roligt. Jag kommer peka på enklast möjliga lösning här, vill man ha förslag på en större och bättre lösning tar jag gärna fram det, men just nu handlar det om att börja. Även om du kan sätta upp en mobiltelefon/dator och streama direkt till YouTube eller om man köper en videokamera med inbyggd funktion så skulle jag vilja rekommendera andra lösningar. Som jag var inne på tidigare är både ljud och bild viktigt för upplevelsen hos tittaren. Har man inget alternativ så rekommenderar jag nog en mobiltelefon på ett stativ då jag tror dagens telefoner klarar detta bättre än många datorers inbyggda webbkameror. Men för att återgå, nedan kommer en lista:
Videomixer
Först behöver du en videomixer, en enkel och lätthanterlig mixer är BMD Atem Mini. Till den kan du koppla kameror och datorer via HDMI för både video och grafik/textskyltar.
Kameror
I princip vilken kamera som helst med HDMI-ut fungerar här. Dyrare kameror jobbar med SDI istället för HDMI (även då videomixrar) men åter igen, vi pratar om att komma igång. Vill ni ha tips på mer avancerad utrustning, hör av er!
Streaming
Du behöver ha en dator som skickar upp signalen mot internet, just BMD Atem Mini kan du koppla in i datorn och där ser den ut som en "webkamera" och du kan sända till ex YouTube direkt ifrån webbläsaren.
Frågan är vilken tjänst du vill använda, det finns en uppsjö med olika streamingtjänster, blandannat Facebook och YouTube. Tänk på att båda inte tillåter dig att sända upphovsrättsskyddat material, så spelar du upp en sång från en skiva före gudstjänsten där upphovsrättsmakaren inte vill att deras musik ska streamas så kan ditt konto bli låst. Tänk också på att Facebook (tidigare iallafall) inte tillåter att du sänder samma stream genom andra tjänster (om du skulle vilja sända på YouTube och Facebook samtidigt.)
När du sänder behöver du ha en stabil internettjänst också, har du bara ADSL så behöver du se efter en annan lösning. Jag skulle vilja säga att du absolut minst bör ha 5-10 Mbit/s dedikerat till er sändning annars kommer det inte vara stabilt för tittaren och man kommer tappa intresset.
Fråga 3 - Ljud
Det är viktigt att det hörs bra i sändningen också, får man bara bild med dåligt ljud så tappar tittaren snabbt fokus. Mixern jag föreslog tidigare har ljudingång, så har ni ett mixerbord i kyrkan kan ni koppla ljudet direkt därifrån in i mixern. Kan ni avvara en egen kanal för ljud till mixern så kan det vara trevligt att sätta till en ambience/församlingsmikrofon också. Ett andra alternativ är att sätta en mikrofon för sig själv och utnyttja den andra ingången på mixerbordet för ambienceljud. Man kan även fånga upp ljudet i kameran och skicka via HDMI till sändningen. Så för att fånga församlingens ljud finns det flera möjligheter beroende på hur man kan och vill jobba.
Fråga 4 - Bildkomponering
Kanske den svåraste frågan, hur bilden ska se ut, vad är intressant att titta på. Hur kan jag filma? Vilka får jag ha med mig i bild? Med endast en kamera är det bra att täcka de delar av scenen som det finns folk på, så man kan se vad som händer. En fråga ni behöver ställa er är om ni vill/får få med församlingsmedlemmar i bild eller om det bara är de på scenen. Samt att de som står på scenen syns bra och inte bara pratar till församlingen som är på plats utan även till de som tittar på distans.
Har ni fler kameror så brukar jag jobba med en kamera som tar en närbild och en som tar lite mer överblick från nästan samma position, jag försöker hela tiden jobba med zoom på den andra kameran, dock oerhört långsamt, så att det knappt syns. För att själva zoomningen inte ska ta fokus från tittaren, men ändå att bilden blir lite mer levande. Detta innebär att man kan se vissa personer som sitter i bänkraderna bakifrån. När jag har en tredje kamera har jag även denna rörlig men då på räls bakifrån också långsamt, av samma anledning som tidigare. När man tittar på en 55" TV så blir även långsamma rörelser lätt snabba jämfört med när du som bildproducent tittar i en preview eller splitscreen.
När jag filmar vill jag ofta försöka förmedla hela gudstjänsten och inte bara det som händer på scenen, för att tittaren ska känna sig som en del av församlingen och inte bara konsumerar en studioproduktion. Jag försöker undvika att direkt filma andra än de som syns på scenen, men när jag tar med överblicksbilder så kommer andra med också, men det är främst bakifrån och kanske lite från sidan, men inte direkt om ingen går och ställer sig framför kameran.
Fråga 5 - Jag vill mer!
Det vill vi också! Man vill utvecklas, man vill ha mer prylar man vill göra det så bra man kan. Jag tror att inställningen att vilja gå framåt är viktig, ingen kommer någonsin bli fullärd, samtidigt så kommer man aldrig kunna börja med allt. Man får börja med de resurserna man har, är det en mobiltelefon som är upptejpad på ett mikrofonstativ eller att du får tillgång till en TV-Studio hos SVT spelar ingen roll. Det är en början och vi får växa därifrån. När vi började filma våra gudstjänster så hade vi vanliga handycams som spelade in på MiniDV band som vi sedan satt och klippte efter gudstjänsten. Nu har vi ett produktionsrum där vi sköter allt och har kommunikation ut till 3 fasta kamerapositioner och det har tagit många år.
Sammanfattning
Jag hoppas att denna texten har gett dig fler svar än frågor, det är en början på något iallafall. Har du/ni några specifika frågor på enskilda produkter eller funktioner - tveka inte att höra av er. Vill ni komma och se hur vi jobbar, så gäller samma, hör av er! Vi har en stor möjlighet att lära av varandra och dela erfarenheter för att jobba framåt, för att fler ska få höra om Jesus. Vi har fått gåvor att kunna använda tekniken för att lyfta upp Hans namn, för att göra det lätt för andra att se och höra, det är vårt främsta uppdrag.
John Henrysson
Bildproducent
efs-kyrkan.tv